Promenad på St Lars

Posted on
Administrationsbyggnaden

Jag och min käre make blev väldigt inspirerade av utflykten till Skanör/Falsterbo, som vi gjorde för några helger sedan. I helgen tog vi en promenad på St Lars gamla sjukhusområde i Lund. Det var fantastiskt många vackra hus. Här ovan kan ni se administrationsbyggnaden.

Överläkarvillan

Här ser ni överläkrarvillan. Han huserade i 10 rum och kök. Vårdpersonalen bodde betydligt trängre.

Vårdavdelningar

Här är en av patientflyglarna. Det är vackert nu, och det var vackert utifrån. Men när vi gått runt på området, så var vi tvungna att se ett par dokumentärer om behandlingarna, och det var ingen trevlig upplevelse.

Vattentornet

Detta vackra torn visste vi inte riktigt vad det var. Jag kollade upp det och det var ett vattentorn. I tornet fanns en tank av järn som rymde 120 m³ vatten. Vattnet togs från Höje å som rinner genom området. Och när jag läser på, får jag uppfattningen av att det var ett nästan helt självförsörjande område.

St Lars begravningsplats

Flackarps Mölla

Det var en sluten miljö, inte minst för dem som avled på sjukhuset. Eftersom samhället ville inte ha de psykiskt sjuka på vanliga kyrkogårdar, så anlades en egen begravningsplats vid Flackarps Mölla.

Graven

De avlidna fick en liten järnstav i form av en tulpan, de fick inte ens sitt namn på den. Staven är endast märkt med deras journalnummer.

Gravsten

Det fanns cirka 10 gravstenar på området, och några av dem hade bara initialer. De anhöriga ville inte visa vem som låg begravd där.

Rader med okända

Det är omöjligt att inte känna vemod över de stackars människorna som ligger begravda här.

Efter en promenad på St Lars är jag ödmjukt tacksam för att inte ha psykiska problem, och att jag är född i rätt århundrade. Men eftersom det var så intressant, så fick vi mersmak. Och när Corona är över ska vi gå en guidad vandring för att lära oss mer.

Kommentarer

Skriv en kommentar!

Din epost publiceras inte.