Kalkbrottet i Limhamn

Posted on
Vy över Kalkbrottet

Igår var jag o maken på en guidad tur på Limhamns kalkbrott. Det är en unik plats, tack vare den lilla grönfläckiga paddan. Om den inte hittats, hade platsen troligen blivit ett stort bostadsområde. Eftersom paddan är fridlyst och rödlistad, stoppades all vidare exploatering, och området såldes till Malmö Stad

Nere i brottet

Det är en brant promenad ner, och runt kalkbrottet är det en promenad/löpslinga på 4 km. Det har en egen växtzon, så det finns växter där som inte finns ovaför, se bild nedan. Ca 2 grader varmare än i övriga Malmö.

Orkidé

Den vildväxande orkidén. Vi gick med Trädgårdsföreningen, guiden blev ganska förvånad när 40 personer ville fotografera. Vanliga grupper kommenterar orkidén med ett artigt ”jaha”, men vi blev helt förtjusta. En vildväxande orkidé i Malmö minsann!

Havsvatten

Denna sektion är väldigt speciell, de mörka stråken är havsvatten som rinner ut året om, utom vid stark frost. Forskare från hela världen kommer hit och studerar fenomenet.

Rent grundvatten

Det finns dammar som anlades under andra världskriget för att trygga Malmös vattenförsörjning om vi skulle bli anfallna. Rent grundvatten, med ett litet inslag av salt. Men det var dessvärre algblomning, så jag kunde inte smaka på det.

Vattenfall

Längst ner till höger finns Malmös högsta vattenfall, 12,5 m högt. Guiden hade hört att Forsa Kar är 8,5 m, och då är det Skånes högsta.

Raukar

Dessa utgjutningar är skapade på samma sätt som Gotlands Raukar, men dessvärre vittrar de sönder eftersom kalken är porös.

Långt ner

Här står jag uppe vid ingången, och ni kan föreställa er hur långt ner det är. 65 meter djupt.

Blivande skugghörna

Nytt rum i trädgården

Nu ska jag gå ut i trädgården, och här är vårt nya projekt: Vår hängbjörk har fått en ingång bestående av en rosenbåge, eftersom det var hopplöst att ta sig in under björken. Vi har planterat gula klängrosor vid sidorna och vi har ett litet vattenspel som förhoppningsvis kommer på plats till helgen. En sittgrupp av någon sort ska också införskaffas. Jag ska ta bort allt som inte hör dit och förbereda så att allt är klart. Eftersom dagen ska bli den varmaste hittills, är det en god idé att jobba i skuggan av vår fina björk. Naturligtvis får ni följa med på resan mot ett skuggigt rum!

Ha en fortsatt fin dag!

  • Share

Kommentarer

Skriv en kommentar!

Din epost publiceras inte.